Kulturens hovedstad

Vi kan ikke mere leve af rovdrift på naturen, men skal lære at leve med den mangfoldige natur. I stedet skal vi mere og mere leve af en mangfoldig kultur, hvor et levende vækstlag af kultur kan vokse til at blive økonomisk bæredygtige kulturvirksomheder.

En hovedstad hvor det glade, festlige by- og natteliv forankres i et kulturliv med god plads i kvarterer uden alt for mange boliger.

Derfor vil Alternativet ambitiøst prioritere og investere i kulturens vækstlag, så hovedstaden kan blive inspirator for et rigt kulturliv i hele landet. 

 

Mærkesager på området


Kulturens vækst 

Vi skal leve mere med naturen og i stedet leve mere af kulturen. I konkurrence-samfundets materielle vækst driver vi rovdrift på natur og menneskers ressourcer. Vi kan ikke fortsætte med at satse på en rendyrket materiel vækst, hvis naturgrundlaget skal holde, men skal finde alternativer til at skabe en bæredygtig vækst.

Derfor skal vi investere strategisk i udviklingen af et rigt kulturliv, hvor vi løfter fra bunden og gør det nemmere for alle borgere at blive kultur-skabere, nemmere at blive iværksætter og nemmere for kultur-producenter at opnå en økonomi uafhængig af offentlig støtte. 

Alternativet ønsker derfor en målrettet investering i Københavns kulturliv – fra det folkelige foreningsliv, over vækstlaget til de kulturelle iværksættere, virksomheder og institutioner. Et fokus på alle, der er med til at skabe kultur, og at endnu flere får adgang og mulighed for at blive kulturskabere.

Et mangfoldigt kulturliv med alt fra comedy, teater, musik, dans, visuel kunst, design, nørd og ‘gamer’-kultur, der både socialt og økonomisk kan gøre København rigere – og til en af Europas sande kulturelle hovedstad.

 

Refshaleøen – Kultur- & Nattelivsøen

Alternativet udvikle natte- og kulturlivet, så København fortsat kan være en af verdens fedeste storbyer at more sig i.

Især nattelivet kan skabe problemer for andre borgere, men i stedet for at satse på forbud, så vil Alternativet meget hellere skabe rum til både fest og nattesøvn. Derfor ønsker vi at frede Refshaleøen til kultur- og natteliv.

“10 shots for 100 kr” kan være en del af morskaben – men ikke selve grunden til den. Kulturens hovedstad skal med Refshaleøen skabe rammerne for at kreativt natteliv, hvor musik, dans, kreativitet og leg er i fokus for festerne - som man så også kan drikke shots til. 

Derfor vil vi samtænke kultur og natteliv, så spillesteder, gallerier, barer, diskoteker og andre sjove og hyggelige steder kan ligge fysisk i hinandens nærhed og skabe synergi. En fantastisk ø hvor alle kan nyde kulturen, hinandens selskab og feste igennem uden at bekymre sig for at forstyrre andres nattesøvn.

Refshaleøen er allerede hjemsted for en stor del af Københavns musikscene og giver billig husleje til kulturelle iværksættere. Den udvikling ønsker vi at stimulere fra Rådhuset.

Adgang til Refshaleøen skal forbedres med bedre offentlige transportmuligheder, de nedslidte bygninger skal have hjælp til restaurering, så de kan huse kultur- og nattelivstilbud, og vi skal investere i nye tiltag, som f.eks. et rendyrket teater for komedie, stand-up, revy og cabaret.

 

Nørd-kulturen længe leve!

Alternativet vil gør København til en by hvor, der er endnu bedre plads til at nørde. Derfor skal det understøttes som alt anden kultur og fritid.

Vi får snart Kampsportens Hus og nu skal vi selvfølgelig også have Spillets Hus, så der er gode muligheder for som forening at dyrke e-sport, rollespil og brætspil, og især med mulighed for at iværksætter inden for området kan finde rum, netværk og vejledning til at lykkes.

Kulturelt ser Alternativet store perspektiver i spil-kulturens vægtning af deltagelse frem for kun at tilbyde en passiv modtagelse af kultur-produkter. Det gør det til en kunst- og kultur-form, der rimer usædvanligt godt på både demokrati, kreativitet og samarbejde – alle tre værdier, vi får langt mere brug for i skiftet fra materiel konkurrencestat til det bæredygtige samfund.

Alle former for spil- og nørd-kultur er overalt i verden i stor vækst, og det internationale marked for de kultur-produkter boomer. i Danmark er vi takket være vores tradition for foreningsliv og en legende kultur allerede godt med – men har ikke slet ikke forløst det økonomiske potentiale. Derfor er tiden inde til en målrettet støtte til det miljø, så den kultur også kan omsættes til kultur-virksomheder med egen bæredygtig økonomi.
 

Kulturkort til unge

En rig, dansk kultur begynder med ungdommen.

Alt for længe har københavnsk kulturpolitik handlet om at flytte rundt på puljemidler mellem kultur aktiviteterne. Nu skal der tænkes nyt.

København skal invitere alle byens unge til at kaste sig over byens kulturtilbud med et kulturkort, som giver dem 3.700 kr. til kulturforbrug. Kulturkortet skal gives til unge, når de fylder 18 år, og kortet skal kunne bruges til alle offentligt støttet kultur- og fritidsaktiviteter fx teater, aftenskole m.v.

Kortet vil både gavne ungdommen og den del af kulturlivet, som forstår at skabe kulturoplevelser, unge værdsætter. Begge grupper kan bestemt bruge det kulturboost efter den lange corona-nedlukning.

Københavns Ungeråd har også foreslået, at de unge skal have et kulturkort, og Alternativet vil selvfølgelig kæmpe for det i borgerrepræsentationen.

Klippekortet vil også gavne den del af kulturlivet, som forstår at skabe kulturoplevelser, som henholdsvis unge og ældre værdsætter. Både udsatte unge, ældre og kulturlivet kan bestemt bruge det kulturboost efter den lange corona-nedlukning.

 

 

Se vores mærkesager om andre politikområder her.